Märkälevyvalokuvaaja
Märkälevyvalokuvaaja

Märkälevy valokuvaus, eli muutama sana itse prosessista ja kuvaajasta

Märkälevy valokuvaus prosessin osaaja  Raimo Dahl (s. 1970)

Aloitin kiehtovan matkani märkälevy valokuvauksen ihmeellisessä ja kiehtovassa maailmassa noin 2010 luvun alussa ja olen siitä lähtien omistautunut tämän historiallisen valokuvaus menetelmän syvälliseen tutkimiseen ja soveltamiseen. Märkälevy valokuvaus on prosessi, joka vaatii valotettavan kuvan kehittämistä heti valotuksen jälkeen kun kuva on vielä kostea, yhdistää tieteen ja taiteen ainutlaatuisella tavalla.

 

Käsissäni tämä vanha tekniikka, eli märkälevy valokuvaus herää eloon poikkeuksellisen kauniissa ja yksilöllisissä valokuvissa. Työskentelyni märkälevy valokuvaus tekniikan parissa kuvastaa intohimoani ja sitoutumistani valokuvauksen perinteisiin.  Jokainen kuva on ainutkertainen teos, joka kertoo tarinaa paitsi kuvatusta kohteesta itsestään, kuin myös itse tästä historiallisesta valokuvaus prosessista. Märkälevy valokuvaus valokuvat ovat tunnettuja niiden syvyydestä, yksityiskohtien rikkaudesta ja ajattomasta viehätyksestään, mikä tekee niistä arvostettuja esim lahjana.

Osta vaikka lahjakortti valokuvaukseen.

 

Viimeisin oma märkälevy valokuva näyttely oli nimeltään ”Partagalleria”. Lisäksi olen on ollut mukana yhteisnäyttelyissä esimerkiksi Helsingin Kaapelitehtaalla. Märkälevy valokuvaus on menetelmä joka vaatii huolelliisuutta ja tarkkuutta, puhuttelee katsojia ja vie heidät matkalle menneisyyden visuaaliseen maailmaan. 

Ennen vanhaan kiertävät valokuvaajat ikuistivat merkkihenkilöitä ja perheitä, hyvin aikaa kestäviin märkälevy valokuvaus valokuviin. Vuonna 1851 kehitetty märkälevy valokuvaus tekniikka korvasi aiemman dagerrotypia-tekniikan. Märkälevy valokuvaus tekniikan isänä pidetään yleisesti Englantilaista Frederick Scott Archeria.

Wet plate eli märkälevy valokuvaus tekniikalla kuvat tehdään aina käsityönä joko metalli- tai lasilevyille. Yleisin metallilevy joita kuvaajat käyttävät on musta anodisoitu alumiini jota kutsutaan yleisesti nimellä tintype tai tintypia, joka tosin ei oli kuvaava ilmaisu. Kuvaavampi olisi alumnitype, mutta sitä käytetään hyvin harvoin.

Ambrotype eli ambrotypia on ilmaisu joka tarkoittaa märkälevy valokuvasta lasille. Märkälevy valokuvaus tekniikan harvinaisuutta kuvaa se, että Suomessa aktiivisia tekijöitä on reilu kymmenkunta, eikä niitäkään osaajia, jotka eivät aktiivisesti tee ole paljoa enempää. Jokainen kuva on uniikki.

Studioni sijaitsee Tampereen Hakametsässä lähellä Hakametsän Eläinlääkäri asemaa. Aion edelleen jatkaa märkälevy valokuvaus tekniikan tutkimista sekä kehittämistä. Ajatuksena tuoda esille uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia tämän perinteikkään märkälevy valokuvaus tekniikan ympärillä.

Osta itsellesi tai läheisellesi märkälevy valokuvaus vaikka lahjaksi


Uutuudet kaupassa