Kamerakalusto jota käytän

posted in: Uncategorized | 0

Kamerakalusto jota käytän.

Ajattelin hieman avata tätäkin osiota, eli kertoa minkälainen on kamerakalusto jota käytän, ei tätä ole kukaan pyytänyt, kuten ei muitakaan blogi postauksiani. Mutta siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi tämä kirjoitus.

No aloitetaan sitten pienimmästä ison koon kamerasta.

9x12cm/4×5″ kamerat

Kamera on sellainen 9x12cm paljekamera, jonka aikoinaan möin nykyiselle puolisolleni. Oikein hyvä reissu kamerana, oli käytössäni kun kävimme Briteissä noin 1,5v sitten märkälevy kollodion valokuvaus tapahtumassa eli UK Wet Plate and Alternative Processes weekend, Guys Cliffe House, Warwick.

Kiitos tapahtumasta kuuluu Ray Spence nimiselle herrasmiehelle, tapahtuma järjestetään myös tänä vuonna, joten tuonne olisi tarkoitus mennä nyt sitten tänä vuonna. Kivoja kokemuksia ja paljon mukavaa ja taiteellisesti lahjakasta porukkaa.

 

Seuraavana listalla on sitten Sinar P2, jonka ostin Jalkasen Jukalta, hiano miäs, kannatta seurata Jukan kuva blogia tai Instagram tiliä
Sinarhan on kuin Svetsiläinen kello, tulee Sveitsistä ja on laadukas ja toimii käytännössä aina, kun ostin tämän Jukalta siihen tuli Sinaronin 300mm optiikkakin mukaan. Ei, en ole ehtinyt ottamaan tällä vielä ainuttakaan kuvaa, mutta suunnitelmissa on, ensin täytyy hankkia yki 4×5″ kasetti ja modata siitä 9x12cm lasi/alumiinilevyille kollodion kuvaukseen soveltuva kasetti. Toki minulla on ollut aiemminkin Sinareita kaksikin kappaletta, toinen oli 4×5″ F1 jonka ostin puolestaan Kari Törniltä (legendaarinen Contax asiantuntija) ja toinen oli sitten 8×10″ Sinar C jonka myin siten puolestaan Heikki Hyttiselle. Kannattaa laittaa myös Heikki seurantaan Instagramissa. Mihin se 4×5″ Sinari meni, en muista enää 😀

 

13x18cm kamerat

No sitten siirrytään vähän isompaan, eli 13x18cm kameraan. Kyse on vanhasta puisesta kamerasta, jonka ostin joskus Ebaystä. Linssinä toimii joko 1856 valmistettu Voigtländer Petzval tai sitten 250mm Tessar joka on paljon modernimpi linssi.

Toinen mikä on myös puuta, mutta on moninverroin suurempi on sitten sellainen Belgialaista alkuperää oleva ateljee kamera, jossa on kaksi vaihtoehtoa kuvakoolle, eli 13x18cm tai vaihtoehtoisesti 18x24cm. Kamerasta löytyy kaikki säädöt, on tilt ja shift taka standardissa, etu standardissa on sitten objektiivilaudan nosto ja lasku. Lisäksi kamerapetiä on mahdollista keinuttaa omalla vivulla pituus suunnassa.

Hieno kamera, jonka löysin Tori.fi palvelusta. Edellinen omistaja oli suunnitellut kameraa alunperin olohuoneen koristeeksi, mutta oli sitten kuitenkin viihtynyt paremmin autotallissa. Etu standardin liikuttelu oli jäykkä, joten laitoin siihen hieman ompelukone öljyä ja sekin lähti rullaamaan nätisti. Ainoa miinus puoli kamerassa on koon lisäksi se, ettei kasetteja ole tarkoitettu märkälevy kollodion valokuvaukseen, vaan kuivalevyille, joten ne eivät oikein hyvin sovellu märkälevy kollodion valokuvaukseen. Kaikenlaista kontaminaatiota tulee kuviin hyvin herkästi kasetteja käytettäessä märkälevy kollodion valokuvauksessa.

Isommat kamerat

Sitten ne isommat kamerat. Kuten tuossa jo edellisessä mainitsin, niin 18x24cm kamera on tuo sama ateljee kamera, joten ei siitä sen enempää. Lisäksi käytössä on myös 10×12″ kamera, joka on Intialainen Vageeswari, siihen minulla on kiinnitettynä tällä hetkellä Voigtländer Eurycope linssi vuodelta 1874 (muistaakseni vuosi oli tuo). Lisäksi on käytössä nimetön Petzval optiikka, joka on noin 450mm, mutta on sen verran painava etten ole sitä juuri käyttänyt, koska etustandardi ei pysy suorassa. Pitäisi keksiä siihen joku patentti ratkaisu, kuten esim Marcus Hofstätter on tehnyt, sellainen erillinen tuki kameran alle, kameran ja jalustan väliin.

Keskeneräisenä on edelleen 40x50cm kamera, joka tosin on Helsingissä, jos sen saisi kevään aikana pois sieltä ja saisi senkin valmiiksi, siihenkin on olemassa oma linssi, muistaakseni 600mm tai 700mm triplet, johon pitäisi myös tehdä jostain kiinnitys rengas, hyviä vinkkejä otetaan vastaan tässäkin asiassa